О манифестацији

Галерија Робне куће „Београд“
24. септембра до 15. октобра 2012. године, од 10 до 22 часа

Колико смо далеко од будућности? Са идејом да представи досадашњи развој роботике, да покаже њене тренутне резултате, сазнања и дилеме, али пре свега да укаже на будућност која долази, Центар за промоцију науке је у сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, организовао први научнопопуларни фестивал у потпуности посвећен роботима.

Под називом „Дани будућности: Роботика“, ова манифестација се у Београду одржава од 24. септембра до 15. октобра 2012. године. На централној локацији, у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој улици 5, посетиоци могу да виде више од 20 врста робота из разних крајева света.

У богатом програму, који обухвата филмове, предавања, трибине и бројне радионице, посебно се издваја тродневно представљање најнапреднијег хуманоида на свету, ASIMO робота из Jапана. На манифестацији гостују и NAO и ECCEROBOT, као и разни други роботи, од усисивача до индустријских и војних. Уз роботе, међу гостима су и бројни роботичари из целог света.

Фестивал „Дани будућности: Роботика“ организује се уз подршку угледне међународне организације – Института инжењера електрике и електронике (IЕЕЕ), као и Академиjе инжењерских наука Србиjе (АИНС). Поред Електротехничког факултета Универзитета у Београду и Центра за промоцију науке, манифестацији се придружио низ научних институција, друштава, образовних установа из Републике Србије, али и велики број најугледнијих светских универзитета. Овај фестивал подржале су многе домаће и стране компаније, као и више десетина медијских партнера.

„Дани будућности: Роботика“ је манифестација која припада серији акција које Центар за промоцију науке спроводи са идејом изградње друштва заснованог на знању. Повод за покретање манифестације посвећене будућности је ширење научне писмености међу грађанима Србије, као и очигледна потреба да се друштво које је традиционално посвећено прошлости заинтересује и покрене ка технолошком напретку.

Наиме, резултати истраживања које је током 2012. године Центар спровео у сарадњи са Филозофским факултетом и агенцијом МАСМИ, на репрезентативном узорку од 1000 испитаника, показују да се грађани Србије у великом проценту плаше научног напретка и да га не познају довољно. Међутим, чак 90 одсто грађана Србије верује како један од државних приоритета мора бити ширење научне писмености.

У писмености лежи и први корак ка будућности. Путовање кроз свет робота, кроз њихове успоне и падове, непрекидно је обележено идејом будућности. То је дугачак пут кроз суочавање са изазовима које доносе наука и развој технологије, али и са надама хиљада истраживача и разноврсним стремљењима која једина воде ка будућности.